Borsi Vita Kollagén - a legjobb kollagén ital

Melyik a legjobb kollagén?

Marha, sertés vagy halkollagén?

A piacon kapható kollagének forrása jellemzően marha és sertés kollagén, melyet legtöbben ismernek és fogyasztanak.

Azonban az a tény kevesek számára ismert, hogy ezen típusú kollagének felépítésükben messze állnak az emberi szervezet által termelt kollagénhez képest, elsősorban a nagy molekula méret következtében, hiszen így a hasznosulás mértéke nem megfelelő.

Létezik továbbá zselatinból származó kollagén (étkezési zselatin)  is, azonban ezt az emésztőenzimek teljesen lebontják, és így elveszíti jótékony hatását.

A legjobb tehát olyan terméket választani, amelynek előállítása során hidrolizált (előemésztett) kollagént használnak, ugyanis ezek kollagén peptideket, és nem egész fehérjéket tartalmaznak, és így az emésztési folyamat után is hatnak.

A tengeri halakból kinyert kollagén hasznosulása hatékonyabb a kis molekula méretének köszönhetően.

Miért a halkollagén a legjobb?

Még egy fontos dologról fontos mindenféleképpen szót ejteni, hogy miért is érdemes hal kollagént választani a fentiekben említett tényezőkön felül.

Az emlős állatok húsában, zsírjában, bőrében, szerveiben, vérében, egyszóval mindenében, s így értelemszerűen ezen emlős állatoktól származó élelmiszerekben (tej, vaj stb…)  is nagy mennyiségben megtalálható egy ún. Neu5Gc nevű sziálsav-származék. Ezen anyag eredendően nem káros a szervezetre, mert léteznek olyan népcsoportok, akik rendkívül egészségesek, ezért kontextus függvénye, hogy mikor válik károssá ezen sav származék a szervezetben.

Feltehetően a rossz bélflóra, a nem megfelelő bélrendszeri integritás és a különböző növényi lektinek (prolaminok, glutén) gyakori fogyasztása az előfeltétel, amelyek esetén a Neu5Gc károssá tud válni.

Az emberek kb. 85%-a antitesteket termel a Neu5Gc ellen, ami gyulladást okoz a szervezetben, ezért könnyen autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

Megfigyelték, hogy a daganatos megbetegedések, így főleg a mellrák kialakulásában ezen Neu5Gc sziálsav származéknak nagy szerepe van. Ezen felül a pajzsmirigy-alulműködéses emberekben 3x-os mennyiségű antitestet lehet kimutatni a Neu5Gc ellen, míg Hashimoto-ban szenvedő embereknél 7x-es ez az arány. Mindkettő az autoimmun betegségek közé sorolható.

A fentiekben leírt ismeretek birtokában elmondható, hogy a Neu5Gc jelentős csökkentése vagy száműzése a táplálkozásból (gyakori vörös húsok fogyasztása, tejtermékek, vaj, kaviár, halikra) a javulást erősen segítheti, különösen a pajzsmirigy problémákkal küszködőknek, hiszen így az antitesttermelés minimalizálható, ami által csökken a gyulladás a szervezetben és javulnak az immunfunkciók.

Aki tehát odafigyel a Neu5Gc elkerülésére, és nem is fogyaszt semmi olyan ételt, amely ezt a hatóanyagot tartalmazza (emlős állatokból származó ételek), de a kollagén peptidek által nyújtott előnyöket (bőr-, haj-, köröm-, ízületek, bélrendszer támogatása, megfelelő aminosav arány)  élvezni szeretné, annak sem kell lemondania a kollagénről, ugyanis a halkollagén nem tartalmazza a Neu5Gc nevű hatóanyagot.


Warning: Trying to access array offset on null in /web/bovitale/borsi.hu/wp-content/themes/flatsome-child/functions.php on line 9

Warning: Trying to access array offset on null in /web/bovitale/borsi.hu/wp-content/themes/flatsome-child/functions.php on line 9